Upptäcker du fel i din nya bostad?

Är det dags att köpa ny bostad? Det är mäklarnas säsong, under vår och sommar. Hugade spekulanter längtar ut till trädgårdar, innergårdar och önskar sig radhus, villor eller större lägenheter. Det är nu som de flesta blir sugna på att skaffa sig en ny bostad. Det är ett helt äventyr att kunna köpa en helt ny bostad; antagligen har man beviljats lån från banken, sedan är lösesumman har betalats och man har kunnat flytta in gäller det att syna den nya bostaden; är den så bra som man tyckte innan man flyttade in? Upptäcker ni skavanker och fel först efter att nyckel har överlämnats och avtal har skrivits under? Det är en mindre trevlig upplevelse.

Är man så besviken att man vill höga köpet, innebär det en mycket lång process. I den bästa av världar skulle säljaren ta tillbaka huset och ge tillbaka pengarna. Då börjar hela historien om med att leta hus, komma överens om pris och kanske måste justera lånet till banken. Om inte säljaren är beredd ta låta köpet gå tillbaka, måste man kunna bevisa att felet omöjligen kunde upptäckas under inspektionen av huset och säljaren borde ha berättat om felet innan köpet.

Försök åtgärda fel själv

Är det ett mindre fel, kan man ju försöka åtgärda det själv, som till exempel ett stopp i avloppet. Det kräver inget stort ingrepp, det kan man själv ordna i bästa fall. Då har du några alternativ som du kan prova:

1. Hälla i starka kemikalier i avloppet

 Detta är inte att rekommendera, men är man desperat så är man. En del vill gärna köpa kaustiksoda och hälla det i avloppet. Det är inte bra för miljön.

2. Ta en vaskrensare och få loss stoppet i avloppet den vägen. Detta är ett mycket mer miljövänligt sätt att få igång flödet i avloppet. Det går inte ut några starka kemikalier i avloppet på detta sätt.

3. Spola med hett vatten. Man kan stamspola rören så att flödet kommer i gång igen. Med rikligt och hett vatten får man bort det som har åstadkommit stoppet. Detta bör göras med jämna mellanrum.

Är stoppet för stort kan det hända att man inte kan åtgärda felet på egen hand. Då kanske man måste anlita en rörmokare som kommer och åtgärdar problemet. Om inte stoppet finns hos dig, utan beror på att stoppet finns någon annanstans i fastighetens rör. Då måste de eventuellt stamspola rören för att komma till rätta med problemet, lägga nya rör, eller göra en relining.

10 May 2018