Vad är en överlåtelsebesiktning?

Vid en husförsäljning görs det nästan alltid en besiktning. Det är köparens ansvar att se till att allting är som det ska och att huset inte har några dolda fel. Boka din besiktning idag.

När ett hus eller någon annan fastighet ska säljas eller på något annat vis överlåtas till någon annan, så görs det alltid en så kallad överlåtelsebesiktning. Detta genomförs så att skador och andra eventuella fel ska upptäckas innan försäljning av fastigheten. Dessa kan i sådana fall åtgärdas innan köparen skriver på kontraktet. Köparen har skyldigheten att kontrollera detta, så att det inte uppstår några överraskningar senare. Köparen har en större skyldighet än säljaren att göra detta. Det kostar en slant att göra en sådan besiktning, men det är det värt i slutändan. Hellre att man upptäcker ett fel innan köpet än långt efteråt.

Överlåtelsebesiktningen genomförs av besiktningsman

En överlåtelsebesiktning tar mellan två och fem timmar på ett ungefär. Själva besiktningen ska alltid genomföras av en auktoriserad besiktningsman, det är alltså ingenting som ni själva kan göra, då kommer den inte att gälla. Om det nu inte skulle vara så att någon av er som säljer är en certifierad besiktningsman såklart. Både det yttre och det inre av huset ska synas på flera olika sätt. Besiktningsmannen använder alla sinnen vid en besiktning - syn, lukt och hörsel. På så vis kan många fel och problem upptäckas. Vinden, taket och andra vrår av huset kontrolleras och dokument såsom ritningar, bygglov och annat ska tas upp under besiktningen.

23 Dec 2020