Vad är ett säkerhetslås?

Vad är ett säkerhetslås, behöver jag en säkerhetsdörr och finns det något annat som behöver extra skydd i syfte att säkra bostaden?

Genom att tänka i 180 grader så kan man också förhindra inbrott. Att tänka som en tjuv kan göra att man lägger sig steget före och i och med detta också får en säkrare bostad. Säkerhetslås är en bra första åtgärd i detta - men vi ska även titta på några fler sådana.

Att skaffa ett säkerhetslås kan göra stor skillnad. Ett äldre, vanligt lås, är ingen större utmaning för en slipad tjuv och det är egentligen inte mer än en liten vägbula på vägen in i din bostad. Därför bör man se över vilket typ av lås man har och byta till en säkrare modell. Det finns idag ett ganska stort urval på marknaden.

Det är på det stora hela bra, men det finns även tydliga nackdelar. En av de stora handlar om att lås kan marknadsföras som säkerhetslås - trots att de egentligen inte är det. Det gäller i synnerhet för elektroniska lås som öppnas med hjälp av koder. Det är en bekvämlighet att ha ett sådant typ av lås, men det kan även invagga dig i en falsk säkerhet.

Man i mörka kläder försöker öppna en dörr

Anlita en låssmed för installation och service

Om du vill skaffa ett digitalt, elektroniskt lås så bör du se till att det finns ett certifikat och att låset i fråga är godkänt i minst klass 3 enligt SSF 3522. Vidare så bör du kontrollera att låset verkligen passar din dörr - något som inte är helt givet, i synnerhet om det handlar om en äldre dörr.

Ett annat tips gäller klimatet. Klarar det lås du köpt vårt nordiska klimat eller är det mer anpassat mot den sydeuropeiska marknaden? Allt detta leder, enligt oss, till en sak: kontakta en låssmed. Att låta en låssmed kontrollera och installera låset gör det hela säkrare och det finns även fördelar med denna professionella hjälp sett till framtida underhåll och service.

Ta kontrollen över din bostad

Inbrott har blivit allt vanligare och som tjuv så riskerar man inte så mycket vid detta typ av brott. Dels så är det en relativt låg straffskala och dels så finns det en god möjlighet att klara sig undan. Polisen har begränsade resurser och måste i och med detta prioritera. Inbrott kommer, tyvärr, ganska långt ner på den listan. Därför måste man som privatperson försäkra sig om att en objuden gäst inte tar sig in i huset. Säkerhetslås nämnde vi - sådana kan man även låta installera på fönster och på exempelvis altan- eller balkongdörren.

En renodlad säkerhetsdörr är ett annat tips som kan ges. En sådan går inte att forcera med muskelkraft och den är omöjligt att dyrka upp. Det gör att tjuven ofta ger upp. Dessutom så är en säkerhetsdörr något som kan rädda liv i samband med bränder så varken eld eller rök kan komma in. I särskilt lyhörda områden och fastigheter så stänger en sådan dörr dessutom ute oljudet.

Larm är en annan bra detalj att välja. Om någon försöker att ta sig in i din bostad så går det ett larm till en central som direkt varskor dig om vad som pågår - allt detta finns även på film. Ett hemlarm idag kan även varna för rök, för eld och till och med för fukt. Priset ligger mellan 300-1000 kronor i månaden - beroende på vilket företag du anlitar och vilket typ av larm du behöver. Man ska dock även tillägga att den kostnaden kan ge dig en avsevärt mycket billigare hemförsäkring och att de kostnaderna, till viss del, alltså kan kvittas.

24 Sep 2019