Vad kan man ställa för krav på en flyttstädning?

Uppdaterad: 10 september 2020

Att sätta nycklarna i låset till sin nya bostad på tillträdesdagen, öppna dörren och förväntansfullt stiga över tröskeln är en fantastisk känsla. Ett nytt hem innebär nya möjligheter och ett nytt kapitel i livet. Men ibland kan känslan av triumf och glädje grusas av en egentligen banal orsak; bostaden är undermåligt flyttstädad. Det är damm i hörnen, det finns smutsränder i handfatet, fönstren ser inte ut att vara putsade och frysen är inte avfrostad. De exempel vi radar upp här är alla typexempel på när en flyttstädning med säkerhet kan sägas vara undermåligt utförd.

Men det är inte alltid som det är så tydliga missar som gjorts. Ibland kan det vara små, små detaljer som gör att man är missnöjd. Det kan vara dåligt rengjort bakom spisen, det kan finnas lite damm på ovansidan av några köksskåp. Den som förväntar sig en hundra procent ren bostad utan tillstymmelse till smuts eller damm, blir tyvärr ofta besviken. Men vad kan man egentligen ställa som krav på en flyttstädning, och är det värt att begära att städningen görs om?

Det ska alltid finnas en överenskommelse i kontraktet

Ett överlåtelsekontrakt skrivs idag oftast av mäklare, och nästan alltid utifrån en standardmall. Det som skiljer är detaljer om köparna och den specifika bostaden. Angående städningen finns den alltid med som en punkt, och här beskrivs flyttstädningen som att den ska vara utförd på ett visst sätt. Ofta refereras till ett dokument, en checklista som tagits fram enligt vad som generellt anses som ett minimikrav på vad som ska ingå i en flyttstädning. Ett sådant dokument är till exempel Mäklarsamfundets checklista för flyttstädning.

Har man skrivit på ett kontrakt där en sådan checklista finns med är det enkelt att gå igenom den mot hur bostaden faktiskt ser ut. Finner man att någon punkt avviker har säljaren brutit mot kontraktet och du har rätt att kräva att punkten åtgärdas. Det enklaste är då att du tar in en städfirma som erbjuder flyttstädning som säljaren få bekosta. Det viktiga i just ett sådant läge är att gå genom mäklaren. Eventuella problem med flyttstädning eller andra saker - spikar kvar i väggen - bör mäklaren sköta om. Det ger en enklare resa.

Flyttstädning är billigt i Stockholm

Egentligen är det konstigt att så många i Stockholm väljer att flyttstäda sina bostäder själva, trots att det är så billigt att anlita flyttstädning i Stockholm. Med RUT-avdraget kostar en flyttstädning sällan mer än några tusen, trots att det oftast innebär en hel dags arbete för en lekman. Många som städar själva har dessutom ganska dålig koll på hur man gör riktigt rent i en bostad, och många gånger tänker de inte ens på att kolla vad man kommit överens om i kontraktet. Man tror att det räcker med att bostaden ser ren ut på ytan, och kanske struntar i att rengöra bakom spisen eller rensa i golvbrunnarna.

Fönsterputsning är et annat moment där resultatet ofta lämnar en hel del övrigt att önska. Att putsa ett fönster så att det lir helt rent är en kunskap som inte längre är lika utbredd, i alla fall inte i Stockholm. Här kan det krävas ett proffs för att fönstret ska bli ordentligt rent utan märken.

Hitta rätt företag för din flyttstädning

Därmed dock inte sagt att alla städföretag levererar kvalitet på sina städningar. Det har faktiskt kommit att bli lite av ett problem i samband med flyttstädning där man som säljare tvår sina händer genom att anlita en städfirma - och där köparen ändå blir missnöjd. Man hamnar då i en konflikt med två parter där man å ena sidan måste få städföretaget att ta ansvar och å andra sidan ska hålla köparen nöjd.

Det finns emellertid användbara tips som kan hjälpa dig att hitta rätt städföretag i Stockholm och som kan skilja agnarna från vetet. Vi går igenom några av dessa lite snabbt:

  • Garanti på jobbet. Ser man till att det lämnas en garanti på arbetet så är man säker. De flesta skriver in en sådan som säger att man städar om ifall en anmälan kommer inom 48 timmar. Det kräver således att man kontrollerar städningen ganska omgående - och att man gärna inkluderar köparen i den kontrollen.
  • Referenser. Du behöver inte ringa varenda tidigare kund som företaget haft - men några stycken ska du definitivt försöka nå. Det är det bästa sättet att säkerställa kvalitet. Kombinerar du detta med att läsa omdömen på internet så kan du med lätthet se vilket städföretag du har att göra med. Vill man inte lämna referenser så tyder detta på att man har någonting att dölja.
  • F-skatt. Du vill säkerligen använda ditt Rut-avdrag för flyttstädningen och för att det ska vara möjligt så måste företaget vara registrerat för F-skatt. Detta bör du kolla upp innan.
  • Upplägget. Följer man en checklista vid en städning? Har man räknat på hur lång tid det tar - och har man avsatt tillräckligt med personal för att klara av städningen inom den tid ni kommit överens om? Kolla upp detta innan du går vidare. Kan städföretaget komma förbi och inspektera bostaden innan så är det något som underlättar. Om inte - ja, då har även du ett ansvar som ligger i att beskriva hur bostaden ser ut, hur pass smutsig den är och om det finns några speciella områden som kommer att kräva lite extra omsorg. Om städföretaget ska börja jobba och sedan upptäcker att exempelvis ugnen är så hårt smutsad att den kräver några timmars jobb så är det även ditt ansvar om tidsplanen spricker. Ju mer noggrant och utförligt du beskriver bostaden och all smuts - desto bättre är det. Er kommunikation är avgörande och det gäller även eventuella inköp av material, städutrustning och annat.

Gör en avvägning innan du underkänner städningen

Du har rätt att kräva att din nya bostad är städad enligt vad som står i kontraktet. Uppfyller inte städningen de kraven kan du kontakta mäklaren, som tar upp frågan med säljaren. Det vanligaste är då att man kommer överens om att säljaren får bekosta en kompletterande städning, utförd av en städfirma. Ett tips är dock att göra en bedömning av hur slarvig städningen egentligen är. Handlar det bara om någon enstaka dammtuss kanske det är mer värt att behålla en god relation till säljaren än att till varje pris få rätt.

Läs mer om flyttstädning på https://www.stockholmflyttstädning.nu.

12 Mar 2019