Vad ska du välja på bostadsmarknaden?

Funderar du på vilken bostad som du ska köpa? Då är det några saker som kan vara viktiga och tänka på. Såsom; hur nytt är badrummet? Har de som bott där innan renoverat det nyligen? Samma gäller köket; har de alls renoverat köket? Eller funderar du på att köpa en bostad med ”mycket charm” som det brukar heta när det egentligen handlar om ett gammalt hus som du behöver renovera? Du kan alltid dra ner på priset om du funderar på ett sådant boende. Då gäller det att ha is i magen och vänta ut andra som kanske bjuder på huset. Antingen kan du slå till med en summa på en gång, som ligger högre än de andras bud – och hoppas på att de drar sig ur affären. Eller så bjuder du hela tiden lite högre än de andra som budar på bostaden. På det sättet ”tröttar” du ut de andra spekulativa köparna.

Vad ska lämnas kvar?

När du väl har fått bostaden till det pris som du önskar köpa det för, är det bara att förhandla med den som säljer den. Vad ska ingå? Tvättmaskiner? Torktumlare? Diskmaskin? Markiser? Kamin? Om den förra ägaren tänker låta markiserna stanna kvar, bör du titta på vilka konsoler som de sitter på och rådfråga en markisaffär om vilken sorts konsoler som de använder sig av. Då kan du med fördel köpa nya markiser och sätta upp dem i de konsoler som redan finns monterade på din bostad.

Varför ska man ha markiser?

1. Det är snyggt

De flesta tycker att markiser är snygga. De höjer värdet på din bostad. Har man en fasad som man inte tycker är så snygg, men som man inte har råd (just för tillfället) att rentav, kan man komma lindrigt undan genom att skaffa snygga markiser. Särskilt om man kan matcha färgen som redan sitter på fasaden.

2. Det skyddar mot solen

Det är allt viktigare att skydda sig mot solens farliga UV-strålar. Vi vill ju sitta utomhus så mycket det bara går på vårar och somrarna. Då är det inte roligt att sitta och stekas under en obarmhärtigt het sol. Då kan markiserna underlätta för att sitta ute längre tid. Markiserna gör också luften inomhus bättre. Vi behöver skydda oss mot UV-strålarna som också letar sig in genom våra fönster. Då är markiser bland det bästa solskyddet vi kan få.

3. Det skyddar mot insyn

Markiser för våra fönster, skyddar även mot nyfikna grannar. Man kanske inte gillar persienner eller jalusier. Då är markiser ett snyggt sätt att skydda oss från insyn i huset. Även utomhus skyddar markiser oss från insyn på balkongen, eller altanen. En riktigt stor, fin markis förgyller en balkong och gör den snygg.

Vilken sorts markis ska man satsa på?

Satsa på en fin färg som matchar huset. Då blir markiserna snygga inredningsdetaljer och förfinar vilket hus som helst. Välj också markiser av hög kvalitet. Välj en stil som matchar din egen stil. Det finns en hel uppsjö av markiser att välja mellan. Be att få ta hem en och prova dig fram. Du kan välja material som släpper mer eller mindre fram solljuset. Du kan också välja en leverantör som hjälper dig att installera markiserna för bästa resultat. Då gör de det kostnadsfritt. Du kan även rådfråga dem om vilka markiser som är bäst i ditt hus.

18 Mar 2018