Väggar av glas

Det är många som tycker att en balkong är härlig att ha. Där kan man umgås och få sig lite extra frisk luft utan att gå ut. Men hur ser man till att balkongen är en säker plats för barn och husdjur?

Den vanligaste anledningen till att man glasar in balkonger är för att utöka användningen. Med de svenska somrarna kan man inte ens vara säker på att få soliga dagar och ljumma kvällar. Det kan regna och blåsa som om det vore mer höst eller vår.

Därför blir inglasning mer och mer vanlig i landet. Och ibland glasar man till och med in balkonger direkt på nybyggda hus. En åtgärd som ofta kan öka värdet på boendet med mer än det kostar att montera.

Med en inglasning skapar man en jämnare temperatur som man kan styra själv. Eftersom man kan hindra vind och regn från att tränga in så kan man till och med installera en radiator. Kanske också en fläkt för de extra varma dagarna. Solens strålar kan man också styra genom att hänga upp gardiner av något slag. Eller så använder man sig av persienner när det behövs.

Funktion som fallskydd

Fast balkonginglasning i Västerås oftast används för utökad användning så är det också en säkerhetsdetalj. Om man har husdjur eller mindre barn så stoppar inglasningen eventuella fall. För att öppna fönstren i inglasningen brukar man behöva utföra två olika åtgärder. Det är därför alldeles för komplicerat för små barn. Det är inte heller något som husdjur kan lyckas öppna av misstag. Istället för att använda sig av ett nät för att hindra fall för husdjur så är detta ett snyggare alternativ. Det kan också vara lättare att stänga till inglasningen om barnen leker på balkongen när man bara ska hämta något.

Extra tåligt glas

Glas finns i många olika kompositioner. En del är mer känsliga än andra och går lättare sönder. Det glas som används när man glasar in balkonger brukar vara ett tjockare glas. Därför är det mer tåligt och går inte lika lätt sönder. En trygghet om ett djur eller litet barn skulle råka trilla emot det eller banka på rutan. Men detta är endast ytterligare en säkerhetsåtgärd. Man bör aldrig låta djur eller små barn leka ensamma på en balkong, antingen den är inglasad eller ej. Syftet att få ökad användning av sin balkong ska ändå alltid vara nummer ett.

18 Sep 2020