Värmepumpar, hur ska jag tänka?

Många husägare söker efter vägar värmepumpatt sänka sina omkostnader. Med all rätt, att äga- och leva i ett hus kostar pengar – det är nästan alltid någonting som går sönder och det finns dessutom i de flesta fall detaljer som man vill renovera. I vissa fall så handlar det om att man dessutom helt måste byta ut något som inte längre tjänar sitt syfte. Typiska exempel på det kan vara ett fönsterbyte eller där man tvingas byta sitt tak.

Spara pengar med hjälp av naturen

En av de främsta vägarna att gå gällande sina omkostnader och för att sänka dessa är att byta energikälla och hämta sin energi från naturen. Något som sker med hjälp av värmepumpar och här har man ett stort urval; både sett till vilken typ av energikälla man väljer samt till värmepumpar i stort (effekter, leverantörer, installatörer samt märken). Dagens värmepumpar är sofistikerade och klarar av att förse ett hus med energi från bland annat bergvärme, frånluftsvärme, sjövärme, markvärme och från solen – samtliga med en gemensam nämnare i att energin är grön och att att det hela handlar om en investering för dig som husägare. I dag finns ett stort och varierat utbud av kvalitativa värmepumpar att köpa på nätet.

Vi kan säga att du äger ett hus i Södertälje och väljer – och har, viktigt, förutsättningar för – bergvärme. Genom detta så kan du tjäna upp till 80% årligen en sänkt energikostnad. Som alla förstår så handlar det här om en ganska rejäl investering. Andra värmepumpar sänker också kostnaderna, men inte fullt lika mycket och radikalt som fallet är för bergvärme.

Förutsättningarna varierar

Frågan som uppstår här är logisk: varför väljer inte alla värmepumpar och i synnerhet för bergvärme? Om du nu kan sänka dina kostnader på detta sätt – varför gör inte alla dina kompisar i Södertälje samma sak? Jo, vi nämnde ordet förutsättningar. Alla har inte möjligheten att använda bergvärme då de geologiska förutsättningarna, helt enkelt, saknas. Där krävs det en undersökning innan för att se vilken typ av energikälla som passar bäst. Som nummer två så kan vi nämna det som förmodligen avskräcker flest husägare – nämligen priset. Värmepumpar och en installation av en sådan är långt ifrån gratis.

Gällande bergvärme så är pumpen i fråga inte det som i stort bär kostnaden; det handlar istället om borrningen (då bergvärme ligger långt ner i jorden och där man i vissa fall måste borra väldigt djupt för att hitta en lämplig energibrunn).

Värmepumpar i olika prisklasser i Södertälje

Priset avskräcker och gällande just bergvärme så kan vi säga att du som husägare i Södertälje får räkna med en kostnad på, i bästa fall, 90.000 kronor; en summa som i sämsta fall faktiskt kan hamna omkring 200.000 kronor. Här ska man dock veta att A) det betalar av sig över tid och B) andra energikällor och värmepumpar är billigare. Vi räknar upp några exempel på hur mycket varje enskild värmepump kan kosta så ger vi en lite bredare bild gällande prislappen:

Bergvärmepump: räkna mellan 50-90.000 kronor

Sjövärmepump: pris omkring 50-80.000 kronor

Markvärmepump: 40-75.000 kronor

Luft-luft- värmepump: här kan kostnaden hamna mellan 25-40.000 kronor

Luft-vatten-värmepump: en rimlig summa att betala ligger mellan 30-50.000 kronor

• Viktigt att komma ihåg är att summorna varierar beroende på att det handlar om olika märken. På samma sätt som vid allting annat. Vi skulle, som ytterligare ett tips, säga att man bör sikta på ett välkänt märke då det kommer till värmepumpar; helt av den anledningen att dessa ofta kräver mindre underhåll, ger bättre effekt och erbjuder förmånligare garanti.

• Installationen kan du påverka priset på genom att kontakta fler än ett företag. Ta in offerter från flera företag i Södertälje, ställ dessa mot varandra och välj en firma som passar din budget. Se till att använda ditt rotavdrag också; det ger dig en betydligt billigare installationskostnad.

20 Dec 2016