Viktigt att anlita rätt låssmed

Ofta kontaktar man en låssmed akut då man har låst sig ute eller har tappat nyckeln. Då är det lätt att anlita första bästa men det ska man helst inte göra utan låssmed ska man välja med omsorg.

Husets lås är tillsammans med fönster och dörrar dess säkerhetssystem och därför ska man vara noga med vilken låssmed man anlitar. Precis som man är förberedd på att akut behöva kontakta banken om man skulle tappa betalkortet, bör man tänka med låssmeden, och därför ha ett telefonnummer inlagt i mobilen till en seriös låssmed. Den låssmed som man väljer ska vara auktoriserad och medlem i Sveriges lås- och säkerhetsleverantörers riksförbund. Men det är även viktigt att be låssmeden legitimera sig. Helst ska låssmeden även ha en fysisk adress då även detta visar på en seriös låssmed som dessutom är lätt att få tag på. En låssmed tar betalt per timme och därför kan det även vara bra att välja en låssmed i närområdet, eftersom man även får betala för låssmedens restid.

Låset är bostadens säkerhetssystem

Har man precis flytta in i en ny bostad kan det vara bra att se över alla lås och byta ut dessa. Inte sällan händer det att nycklar finns på vift och då kan någon okänd enkelt ta sig in i bostaden. En auktoriserad låssmed kan enkelt byta alla lås till godkända av bra kvalitet, och dessutom komma med bra tips på förbättringar man kan göra för att hålla tjuven ute. Speciellt om man bor på nedre botten bör man tänka på att se över sina lås och kanske även sätta lås på sina fönster. Har man en garageingång eller altandörr finns det en hel del att tänka på då det gäller bra lås. Och en skicklig låssmed vet allt om detta.

Betala aldrig kontant

Letar man efter en bra låssmed i området kan man börja med att fråga sina grannar om de känner till någon och som de vill rekommendera. Man kan även söka på internet men det är viktigt att i så fall även kontakta Sveriges lås- och säkerhetsleverantörers riksförbund, för att försäkra sig om att låssmeden är medlem där. Naturligtvis kostar det mer att anlita en låssmed akut en lördagkväll än om man bokar en tid i förväg. Men en låssmed ska alltid innan arbete påbörjas kunna tala om vad det kostar. En seriös låssmed tar aldrig betalt kontant utan man betalar mot faktura eller med kort.

10 Oct 2020