Viktigt kontrollera stammar vid köp

Funderar du också på att köpa dig en ny bostad? Du kanske tittar på olika annonser på nätet? Prenumererar på nyhetsbrev från hemnet? Du kanske redan har ett lånelöfte från din bank? Det är både spännande, men även innehåller ett eventuellt köp av en ny bostad en viss risk. Risken är väl den att vi alla kan bli lurade. Man tror sig ha köpt en jättefin bostad, och så upptäcker man en stor fuktskada, ett getingbo i huset eller något annat som kräver en stor reparation och åtgärd från dig som är ny bostadsägare. Det vill ingen av oss vara med om.

Så här kan du göra för att slippa köpa grisen i säcken:

Be om en asbest- och radonkontroll

Särskilt viktigt är det om det är ett äldre hus som man funderar på köpa. Då kan man behöva glra fklera besiktnignar och kontrollera innan man bör bestämmna sig. Det finns oinekligen en otrolig charm med äldre hus, men det finns ngåra riktiga fallgropar också. Det är viktigt att inte enbart gå på känsla när man köper hus. känslorna är mycekt viktiga vid ett så stort köp. Det ska ju bli ditt hem, och inte bara ett investeringsobjekt. Men man bör tänka rationellt och logiskt också, och ekonomiskt. Skulle ditt hus ha asbest eller radon, blir det inte bra för din hälsa eller din familjs hälsa. Så innan köpet, be om att få göra en radon- och asbestkontroll.

Gör en fuktbesiktning

man kan även göra en fulktbesiktning av huset. Det innebrä att någon, till exmepel med en hund låter hunden nosa sig igenpom hela huset och undersöker så att det inte finns någon dold fuktskada i huset. OM det skulel upptäckas, bör du ju inte köpa huset, om det inte är så att du har obegränsat med resurser och kan renovera om hela kåken.

Kontrollera stammarna

I samma veva bör man också inspektera stammarna. Skulle det var så att man behöver göra ett stambyte, då bör den kostnaden ingå i det kommande priset. Man bör sän ka priset, ungefär med vad det kommer att kosta att byta ut stammarna. På så sätt blir det mer rimligt att man är villig att köpa huset för ett visst pris. Här gäller det att kunna förhandla om priset på rätt sätt så att alla parter blir nöjda. Ska du utföra ett stambyte är det viktigt att anltia rätt VVS-firma som kommer och utför det. Här kan du läsa mer.

6 Apr 2019