Vill du glasa in din balkong?

Funderar du på att glasa in din balkong? Bor man i hyreslägenhet, eller i en BRF, brukar BRF:en eller hyresvärden ofta ha synpunkter på vilken leverantör som gör inglasningarna. Ofta vill man som BRF ha en enhetlig fasad så att inte balkongerna skiljer sig åt för mycket och så att man till sist har helt olika inglasningar av balkongerna som spretar åt olika håll och med helt olika utseenden. Är det så att du bor i en hyreslägenhet brukar hyresvärden vilja välja leverantör åt dig. Även om det är en och samma företag som kommer och gör balkonginglasningarna är det ofta så att man har några olika alternativ att välja mellan. De kan dessutom ha olika pris och komfort med de olika priserna.

Balkonginglasningar med kanaler eller utan

De flesta varianter som man kan välja mellan brukar vara balkonginglasningar som är antingen med kanaler eller utan sådana. Väljer man med kanaler, får man en mer hållbar balkonginglasning. De flesta kanaler är tillverkade i aluminiumprofiler som sedan får sin färg, och de olika fönsterglasen får hjul av nylon som gör det lätt att föra dem åt sidan och flytta dem utan större ansträngning. Man kan även välja kanaler i plast, som är isolerande mot värmen. Balkonginglasning med profiler ger ett utseende som ger ett mer stabilg intryck. Ibland vill man inte ha en balkonginglasning som går från golv till tak. Vill man kan man få profiler som delar av inglasningen i två eller fler delar.

Vilket balkongtak vill du ha?

Taket är även viktigt för balkonginglasningen. Antingen kan man få ett ljust tak i plast, eller ett glastak, vilket förstärker känslan av att vara utomhus fastän man är inne. Väljer man ett glastak, kan man få det i härdat säkerhetsglas och undersidan är med laminerat glas. Lamellglasen filtrera UV-strålningen. Det är viktigt så att man inte får de skadliga UV-strålarna på sig. Vissa balkonger har redan ett balkongräcke, då vill man kanske glasa in resten av balkongen med så stilrena inglasningar som möjligt.

Bor man i ett högt höghus och har en balkonginglasning där glasen går hela vägen från golv till tak, kan det lätt ge en yrselkänslor, vilket kan avhjälpas om man har ett gediget balkongräcke. Det är avvägningar som man måste ta hänsyn till och varför inte fråga en erfaren leverantör av balkonginglasningar om tips och råd? Balkongrutan har levererat balkonginglasningar i minst 25 års tid, vilket har gjort att de har hunnit skaffa sig enormt värdefull erfarenhet av olika lösningar för balkonginglasningar. 

24 Dec 2018